Beynimiz Bize Oyun mu Oynuyor?
Son yıllarda beynimizle ilgili birçok araştırma yapılmakla beraber önümüzdeki zaman dilimi içinde çok hızlı adımlar atılacağını sanmıyorum. Şimdilik bilebildiğimiz beynimizin %10’unu kullanabildiğimiz. Bu da açıkçası bana çok doğru gelmiyor. Niye tamamını kullanamıyoruz ki? Kim tüm kapasitesini görmüş de bunun ancak %10’unu kullanıyoruz demiş? Yoksa geri kalanı Fanta mı da söylemiyorlar? :))
Bu konuyu daha sonra incelemek üzere şimdi beynimizin bize oynadığı oyunlardan bir demet sunacağım. Göz yanılgısı dediğimiz olgu, aslında nesneleri bilinçaltımızda daha önce kodlandığı şekilde yorumlamaya alışkın olduğumuzdan ileri gelebilir mi? Görmek için gözümüze yansıyan ışığın, retinadan geçtikten sonra, sadece %50’si beynimize aktarılıyor ve beynimiz geri kalanını daha önceki bilgilerine dayanarak tamamlıyormuş!! Bu bilgiyi öğrendikten sonra, araba kullanırken ansızın yola fırlayan birini son anda farketme nedeninin bu olduğunu sanıyorum. Görmek için ışığa ihtiyaç var dedik, zifiri karanlık bir odada uyurken gördüğümüz rüyaları nasıl açıklayacağız, o da ayrı bir yazı konusu olsun. Yoksa beynimizin içinde bir ışık kaynağı mı var ki, rüya görebiliyoruz ? :))
Beynimizin bize oynadığı görsel oyunlar:
Üçgen ve top
turuncu top (aslında aynı boyutta)
Tren hangi tarafa gidiyor?
Üçgenler
Sandalye
Kareler ve kalem
Üçgen mi bu?
Gri ve beyaz!!
Dubalar
Çaydanlık!!
Perspektif
Son olarak beynimizi iyi yönetebilirsek neler yapabileceğini görmek için Keith Barry‘nin beyinle ilgili TED konuşmasını eklemek istiyorum. Konuşmasında beynimizin vücudumuza ve hislerimize nasıl etki edebildiğini örneklerle gösteriyor. Hele ilk örnekteki, yanındakinin gözlerinden faydalanarak gözleri kapalı şekilde araba sürme deneyimi oldukça ilginç…
4 Yorum
Geri bildirim:
Geri bildirim:
Oyunlar1
Paylaşım için teşekkürler gayet faydalı bir makale.
Suat SAYGIN
Rica ederim…